Laji

Mitä on Pekiti-Tirsia Kali?title_image_test

Pekiti-Tirsia Kali on taisteluolosuhteisiin kehitetty tyyli, joka suosii teräaseita kuten miekka tai veitsi. Se ei ole pelkkää keppitappelua, joksi monet filippiiniläiset lajit ovat vuosien saatossa muuttuneet. Pekitissä kaikkia aseita kohdellaan teräaseina, jotka voivat tappaa tai vahingoittaa, oli ase sitten vesuri, viidakkoveitsi tai rottinkikeppi.

Vaikka PTK on puhdas ja vesittämätön taistelulaji, sitä päivitetään koko ajan. Tälläkin hetkellä Filippiinien merijalkaväen erikoisjoukot (Force Recon Marines) testaavat Mindanaon viidakoissa ja kylissä tekniikoiden toimivuutta tositilanteissa. Jos jokin asia ei toimi, sitä muutetaan tai muokataan.

Pekitin harjoittelu aloitetaan muista kamppailulajeista poiketen aina aseella eli yleensä kepillä (keppi on miekan harjoitusväline). Aluksi harjoitellaan voimalyöntejä ja jalkatyötä. Tekniikat ovat aluksi yksinkertaisia ja helppoja omaksua, painotus on oikeassa vartalonhallinnassa ja kehon mekaniikassa. Myöhemmin tekniikat muuttuvat vaikeammiksi ja haastavimmiksi. Tavoitteena on kovalla harjoituksella saada hienostuneet menetelmät perusasioiksi.

Koska PT on teräasevaltainen laji, niin kepin käytön lisäksi veitsi on tärkeässä roolissa harjoituksissa. Pekiti-Tirsia onkin maailmalla erittäin tunnettu ja arvostettu nimenomaan veitsitekniikoistaan. Tämä antaa lajin harrastajalle hyvät valmiudet veistä vastaan puolustautumista varten. Kun tuntee ja ymmärtää veitsen, niin puolustautuminen sitä vastaan on helpompaa. Tässä on tosin todettava, että aseellisella vastustajalla on etu puolellaan ja pienikin virhe voi koitua kohtalokkaaksi.