Systeemi

Pekiti-Tirsian harjoittelun viisi peruskategoriaa ovat:

  1. Yksi keppi, miekka tai keihäs(Malayu Sibat)
  2. Kaksi keppiä / Kaksi miekkaa
  3. Miekka ja veitsi (Espada y Daga)
  4. Veitsi / Kaksi veitseä
  5. Aseettomat tekniikat – Pangamut, Dumog, Dumpag (Pystystä sekä maasta)

Pekiti-Tirsia ja knife culture

Pekiti-Tirsiassa kaikki on “rakennettu” teräaseiden ympärille (Knife Culture). Harjoituksissa yleisesti käytetty rottinkinen keppi on vain miekkaa kuvastava harjoitusväline. Systeemissä lähes kaikki liikkeet ovat hyökkäyksiä ja vastahyökkäyksiä samaan aikaan. Torjuntoja(Blocks) ei ole, ainoastaan vastahyökkäyksiä puolustautumismielessä.

Pekiti-Tirsia harjoittelu aloitetaan rottinkisin harjoituskepein ja veitsitekniikat tehdään puisin, kumi- tai alumiini harjoitusveitsin, mutta myöhemmin taitojen kehityttyä on kaikki pystyttävä turvallisesti soveltamaan terävin veitsin / miekoin.

Pekiti-Tirsia Kali -asetekniikkaa harjoittelemalla opit käyttämään eri mallisia ja kokoisia teräaseita(edged), lyömäaseita(impact), sekä joustavia(flexible weapons) ja kaikkea siltä väliltä mitä vain satut käteesi saamaan. Näin ollen samalla opit myös helpommin puolustautumaan niitä vastaan aseettomanakin, kun tunnet niiden vahvat ja heikot puolet. Nykypäivänä lisäksi opetetaan myös toimimaan ampuma-aseita vastaan!

Lyhyesti sanottuna Pekiti-Tirsia kehittää ja parantaa valmiuksiasi selviytyä yhteiskunnassa jossa on teräaseita.

Pekiti-Tirsia on kokonaisvaltainen systeemi

Terä- ja lyömäaseet ja niiden toimintaperiaatteet soveltuvat myös aseettomiin tekniikoihin. Systeemi antaa valmiudet toimia eri etäisyyksiltä, tilanteista, hyökkäyskulmista, asennoista, pystyssä taikka maassa, yhtä tai useampaa, aseistettua tai aseetonta hyökkääjää vastaan.

Toisin sanoen, Pekiti-Tirsia Kali on kokonaisvaltainen tositilanteissa testattu systeemi tosielämän itsepuolustukseen.

Pekiti-Tirsian kolme periaatetta

  1. 3 etäisyyttä: lyhyt(Corto), keskipitkä(Medio), pitkä(Largo)
  2. 3 tasoa: jokaisen tekniikan yhteydessä opetetaan vastatekniikoita ja vastatekniikan vastatekniikoita
  3. 3 vastustajaa: opetetaan valmistautumaan vähintään kolmen vastustajan kohtaamiseen, niin ettei tuhlata liikaa aikaa yhteen vastustajaan

Tekniikoiden oppimisen kolme tasoa

Opiymmärrä ja analysoi, tai suurmestari Gajen sanoin: “Ensin opit, sitten ymmärrät, ja sitten ymmärrät MIKSI ymmärrät”. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen tekniikka pitää ensin oppia, sitten hallita ja lopulta tuntea niiden anatomia, vahvat ja heikot puolet, vastatekniikat ja vastatekniikan vastatekniikat.