Pekiti-Tirsia Kalin historia

history

Pekiti-Tirsia taistelusysteemin kehitti Tortalin perhe Negrosin saarella Filippiineillä. Pekiti-Tirsia tarkoittaa ‘lähitaisteluetäisyyttä’. Kali on taas lyhyesti sanottuna yksi käytetty “yleisnimitys” lajista mikä on kehitetty tai pohjautuu Filippiiniläisiin taistelutaitoihin, aivan kuten esim. Arnis, Escrima, tai Eskrima on.

Pekiti-Tirsia -tyylin perusti vuonna 1897 Norberto Tortal, jonka suvussa kamppailutaitoja oli harrastettu jo monen sadan vuoden ajan. Norberton poika Segundino Tortal jatkoi Pekiti-Tirsian opettamista 1900-luvun alussa ja hänen viisi poikaansa Pedoirco, Francisco, Theodorio, Balbino ja Conrado alkoivat opettaa tyyliä 1930-luvulla.

Tänä aikana Pekiti-Tirsian tekniikkavalikoima kasvoi huimasti. Jokainen veljeksistä teki matkoja lähisaariin ja kyliin ja koetteli siellä taitojaan muiden systeemien edustajien kanssa. Palattuaan kotiin he vertailivat keskenään mitä olivat oppineet ja kehittivät tekniikoita edelleen, kehittäen myös vastatekniikoita ja vastatekniikoiden vastatekniikoita.

Conrado Tortal oli nykyisen Pekiti-Tirsia päämiehen Leo T. Gajen äidin isä. Conrado oli se henkilö joka lopullisesti systematisoi Pekiti-Tirsian tekniikat ja metodit. Leo T. Gajen jäätyä lapsena orvoksi Conrado otti hänet hoiviinsa, ja Leon oltua 6-vuotias hänelle alettiin opettamaan systeemiä, aloittaen eri liikkumisharjoitteilla. Pekiti-Tirsia Kali systeemin ainoa perillinen on siis Grand Tuhon Leo Tortal Gaje, Jr.

Vuonna 2018 Pekiti-Tirsia täytti 121 vuotta

Nykyinen Suurmestari(Grand Tuhon) Leopoldo Tortal Gaje, Jr. täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Systeemin seuraavaksi ainoaksi perilliseksi on nimetty hänen poikansa Leo Gaje III.

Pekiti-Tirsia on puhdas, täysin Filippiiniläinen taistelusysteemi jonka juuret ovat, elävät ja kehittyvät yhä syvällä Filippiineillä. Tämä pätee edelleenkin. Jos todetaan, että jokin asia ei käytännössä enää toimi, sitä kehitetään ja se muutetaan toimivaksi. Grand Tuhon Leo Gajen sanoin: “Pekiti-Tirsia Kali is the Art of Modern times in the living past!”

Tänä vuonna 2018, Pekiti-Tirsia täytti 121 vuotta ja onkin yksi vanhimmista Filippiiniläisistä taistelusysteemeistä! Ehkäpä tiettävästi jopa kaikkein vanhin.

Tähän päivään mennessä monet viranomaisryhmät ympäri maailman ovat huomanneet lajin ja osoittaneet kiinnostusta sitä kohtaan. Näistä tärkeimpänä voidaan pitää Filippiinien merijalkaväen Force Reconnaissance Battalionia, jotka valitsivat Pekiti-Tirsia Kalin vuonna 1998 koulutusohjelmaansa kaikkien tarjolla olleiden lajien joukosta. Pekiti-Tirsia on aikoinaan kehittynyt käytännön kautta ja tänäkin päivänä systeemi on siis edelleenkin testissä tositilanteissa!

Muita PTK -koulutusta saavia ryhmiä Filippiineillä, Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat muun muassa Filippiinien Special Action Forces (SAF), Armed Forces (ATF), National Police (PNP), Yhdysvaltojen SWAT, FBI, TABC, ATF-Officers, Marine Corps, Special Forces, Special Forces 19th Group sekä liuta muita eri viranomaisyksiköitä. Euroopassa koulutusta saavat Itävallan Cobra Commandos sekä Military Commandos.

Pekiti-Tirsia Kali on soveltuva systeemi niin viranomaiskäyttöön sotilaille, poliiseille, eri turvallisuusalan henkilöstölle yms. kuin myös siviileille henkilökohtaisen turvallisuuden “työkaluksi”.

Pekiti-Tirsian harjoitteleminen ja Filippiiniläisen veitsikulttuurin leviäminen maailmalle ei ole pysähtynyt, vaan se jatkaa kasvuaan yhä edelleen. Pekiti-Tirsiaa harjoitellaan ympäri maailman, kymmenissä eri maissa. Uusia valtioita, ryhmiä ja seuroja liittyy ja syntyy koko ajan joukkoomme.

Suomessa lajia on harjoiteltu vuodesta 1997 lähtien.

Pekiti-Tirsia Kali & TV Shows

Pekiti-Tirsia Kali on ollut myös näkyvästi mukana eri kamppailulajeihin erikoistuneissa ulkomaisissa tosi-tv-sarjoissa, Suomen Kill Armanin lisäksi.

Last Woman Standing – 2010 (kausi 1-jakso 3) Kali Stick Fighting (BBC Three)
Kill Arman – 2009 (kausi 2-jakso 2) Filippiinit (JIM)
Fight Quest – 2008 (kausi 1-jakso 2) Kali (Discovery Channel)
Human Weapon – 2007 (jakso 2) Eskrima (The History Channel)
Mind, Body & Kick Ass Moves – 2004 (BBC Three)