Malayu Sibat (Keihäs)

2007 IMGA0543

Malayu Sibat on pitkä, yleensä noin 220cm, keihäs, jonka toinen pää on teroitettu, tai siinä on metallinen kärki. Materiaaleina on käytetty rottinkia, bambua tai kovaa jalopuuta. Alun perin keihästä on käytetty aseena hyökkääviä vieraita heimoja vastaan ja myös villisikojen, käärmeiden, ym. eläinten metsästykseen. Näin ollen Pekiti-Tirsiassa sibat tekniikat koostuvatkin taistelu ja metsästys tekniikoista.

Sibat on ulottuva ase jota pääasiassa käytetään pitkältä etäisyydeltä ensisijaisena (primary) aseena. Lähietäisyydelle tultaessa toisena (secondary) aseena voi olla esimerkiksi veitsi.

Sibatilla harjoittelu näyttää sinulle jalkatyön strategiaa, kehittää vartalon käyttöä, molempien käsien yhdenaikaista hallintaa ja voimaa. – Jos olet vahva, sibat tekee sinusta vieläkin vahvemman.

Pekiti-Tirsiassa sibat -tekniikat/tyyli määräytyy sen mukaan minkä pituista ja painoista keihästä käyttää. Esim. omaa pituutta lyhyempi sibat soveltuu hyvin nopeiden pyöreiden liikkeiden tekemisen, toisin kuin paljon käyttäjäänsä pitempi, raskas, voimaa tuova sibat.

Sibatilla harjoittelu opettaa pitkien eri pituisten keppien ja keihäiden lisäksi myös ymmärtämään muiden pitkien aseiden, kuten kiväärin ja pistimen, käyttöä. Liikeradat ja niistä saatu voima toimivat myös samaa ideaa käyttäen aseettomanakin, niin aseellista kuin aseetonta hyökkääjää vastaan toimittaessa.